Saturday, December 15, 2012

MASTECTOMY

30 November 2012
Pagi-pagi lagi aku dah bangun. Huhu, arini nak pergi check - in to Selayang Hospital. Pukul 5 pagi baru nak packing, biasala dah nama cikgu Aida, mesti kerja last minute. Baju,toiletries, buku(penting!), air zamzam dan yang tidak boleh lupa I/C dan GL(guarantee letter from school). Kalau takde GL, kena lah byr sendiri. Murah-murah pun government hospital tapi when it comes to operation,consultation,ward..huhu, banyak juga.
Selepas daftar masuk wad 9A, katil 17, nurse memeriksa BP, EKG, mengesan gula didalam darah dan diikuti oleh ujian darah untuk sel darah putih, hemoglobin, coagulation dan ada 2lagi aku xingat untuk apa. Kemudian Doktor Pratab pula datang menerangkan tentang prosedur yang akan dilakukan esok dan antara side effect yang akan datang dengannya, iaitu lymphedema( for more information you can read here).
Harini juga rasa macam reunion kecil puteri ex-ki spm 1996. Nurul Aini(5/6) , opthalmologist kat hospital selayang adalah teman setia, ruzie (5/6), rosliza (5/10), shikin (5/4), bushro (5/4) datang menziarah. Oh ya, smlmnya, izah(5/9) dtg dengan family menziarah dirumah tadikaku. Jadi dah macam reunion kecil. Dua doktor yang datang dr shikin dan dr bushro tolong buka cincin yang ketat ditanganku. Cincin yang dah 7 tahun tak dibuka. Alamat pasni simpanla cincin tu pasal dah xmuat.
Malam tu memang dah xlena tidur, nurse dah pesan awal-awal supaya bangun dan mandi awal esok pagi kerana 7 pagi dah nak masuk OT. Adeh, lgla xleh tido. Pukul 5 pagi dah terpacak bangun , mandi,siap-siap. Mulut tak putus-putus mengucapkan selawat syifa. Selepas solat subuh, mengadap abg misai yang setia, menulis semua no pin atm kad, no pin maybank2u, tempat-tempat bahan-bahan yang penting, insurans yang perlu dituntut if anything ever happens to me. Dulu bersalin pun xpernah buat mcm ni. Lepas tu mohon ampun maaf dari abg misai. Sedihnya masa tu tak dapat digambar dengan perkataan. Abg misai cuma mengalirkan air mata, tanpa berkata apa-apa. Hanya mata mampu berbicara. Sempat telefon mak, minta maaf dengan mak dan makcik atun. Berpesan juga pada suami minta smpikan salam pada semua saudara mara dan mohon mendoakan keselamatanku. I may sound 'over', tp sebab selalu teringat kakak kawan yang meninggal akibat kidney stone surgery complication,  sungguh, aku rasa memang hayatku setakat itu sahaja.
Masuk sahaja ke OT,pakar bius, dr Yuna dan Dr Ng dari pain klinik bersiap-siap untuk meletakkan ubat tahan sakit dibahagian kanan belakang(aku lupa nama dia apa), between my c3 and c4. Tangan aku dicucuk jarum untuk dimasukkan drip  dan meletakkan topeng gas. Aku sempat mengucapkan syahadah dan sebaik shj topeng gas diletakkan dimukaku, aku terus ghaib...tak sedar apa. Yang aku ingat doktor cakap jam dalam 8.30 pagi. 
Sedar-sedar sahaja, lampu-lampu OT dah tak ada. Aku berada di dalam bilik yang samar-samar. Aku mengangkat tangan kiriku (tangan kanan dan dada sangatlah sakit pada waktu itu), aku nampak kelibat dr Yuna, pakar bius datang dan bertanya, ok Noraida, apa yang you rasa sekarang. Aku menjawab antara dengar tak dengar, sakittttt . Terasa ada kahak besar di kerongkong yang menghalangku dari bersuara. Dr yuna bertanya lagi, ok, kalau 0 tu tak sakit, 10 tu sakit mcm nak bunuh orang, berapa you nak bg skor sakit you? aku hanya mengangkat 5 jari, sebenarnya nak angkat 10, tapi tgn kanan sangat sakittt. Pastu aku x-sedar  lagi. rasanya lama juga aku di recovery room.Oh ya, aku ada bertanya dr yuna pukul berapa dan dr yuna cakap waktu itu 10.30 pagi, jadi operation tu lebih kurang dua jam sahaja. Setelah asik sedar,xsedar, kira-kira pukul 12, aku ditolak keluar dari OT. dari jauh nampak jejaka berbaju biru bermisai melambai dari jauh. huhu, I MISS HIM..
Sampai di wad, takde ckp banyak,abg,sakittt..tolong baca YAASIN. Dengar bacaan yaasin baru aku leh tidur dan melupakan kesakitan. Lebih kurang pukul 6 petang aku merasa sangat haus, bangun-bangun tengok suamiku tiada, mungkin balik sekejap ke rumah mandi dan berjumpa anak-anak. Memandangkan aku takleh buat apa, aku hanya terkejip-kejip melihat sekeliling. Kak Norhana datang melawat tak lama kemudian, aku bolehlah bercakap sedikit-sedikit dan bila suami ku sampai, aku minta nak bertukar bilik kerana suasana yang agak bising di bilik tu. Nasib baik nurse nak layan kerenah cikgu aida yang banyak koree ni. Bila dah tukar bilik, bilik baru tu mempunyai 4 katil dan hanya ada aku seorang shj, maka terasa lebih selesa. Suami menolong memapahku ke bilik air. Eksen konon tanak kasi suami ikut, tapi dek hampir-hampir pitam, jadi terpaksalah suruh suami masuk ke bilik air juga. Selepas membersihkan diri sedikit, aku terbaring kepenatan. Baru masuk bilik air dah penat. Tapi lapar punya pasal dan suasana bilikku juga agak bising waktu itu kerana berdekatan bilik tv(org tgk piala affsuzuki,malaysia lawan indon), bangun juga dan berjaya menghabiskan 1 serving ubi kentang! huhu, baru puasa 24jam dah kebulur mcm tu. Macamana la org yang tak makan berhari-hari tu ek. Malam tu aku rasa aku tidur selena-lenanya seperti bayi dan begitu juga dengan abg misai.
Keesokan harinya, hari ahad, ramai saudara-mara, sahabat-sahabat sekerja, sepersekolahan dan ramai datang.  Aku memang xnampak macam org sakit pasal mulut x berenti- renti mengomel, yela kan, yang sakit bukannya mulut:). Tapi dah resmi cikgu aida, sakit tak sakit , mulut mesti ON punya,
Hari keempat, plaster dibuka, sekarang aku dah dpt tengok apa yang tinggal, sedih jugak, tp ini semua untuk kebaikan aku. Hari keenam, aku minta kat doktor nak balik, boringla xdengar suara anak, tv takde dan juga makanan hospital yang sungguh "sedap". Masa balik tu tegak je berjalan sambil mengusung drain bag, tapi terasa sangat jauh parking dan rasa nak suruh je abg misai tlg dukung ke kereta tapi semestinya itu adalah tindakan tidak masuk akal kerana in the end, abg misai bisa masok ospital kok! Sebelum meninggalkan hospital sempat berterima kasih kepada semua staf wad 9A yang baik hati , berjumpa patient-patient yang dikenali especially makcik fauziah sg besar yang mcm mak seniri, hari-hari dia datang menjengok aku dengan tazkirahnya, tq makcik, i SALUTE you!, makcik cleaner, adik tkg serve mknn; I luv u all!
Blk je rumah, rindunya ngan semua, mak,aifa,muna,adik,acik atun. Panjat tangga mcm dah kuat tp last- last aku terbaring je dirumah dari hari ke 7. Ada beberapa org rakan , saudara-mara dan jiran-jiran turut menziarah masa ni;tapi hari paling teruk iaitu hari follow up, hari ke10, aku demam. Doktor kata biasa, tp malamnya dek drain beg dah tercabut wpun tgh tido(betapa ganasnya cikgu aida), pegi juga hospital minta ubat. Doktor apatah nama dia (ensem ala2 Rain gitu) bagi aku antibiotik n PCM untuk meredakan demam dan yang seronok,dah xpayah usung drain bag tu. Setelah 2 hari demam, hari ke 12 pulak aku perlu menjalani ct scan.
Untuk maklumat lanjut mengenai CT scan , klik http://www.webmd.com/a-to-z-guides/computed-tomography-ct-scan-of-the-body
Aku perlu menjalani CT scan ini untuk mengetahui staging cancer aku sekarang. Keputusannya buat masa ini belum tahu, insha allah aku akan ceritakan dalam post yang akan datang. Semasa scan ini dilakukan ( aku melalui CT-TAP(thorax, abdomen, pelvis), aku diberikan ubat sebanyak 16 bj yang perlu dimakan 8 jam dan 2jam sebelum scan dilakukan. Ubat ini perlu dimakan kerana aku ada asthma. Yang syoknya slps mkn ubat punya byk tu, aku bangun tidur dalam keadaan macam mandi, basah dengan peluh dan badan rasa sejuk semacam. Lepas tu, happy semacam,emm, pttla org isap dadah mcm ni, aku br kena ubat 16 bj! Sampai di hospital kena plak minum air ubat yg rasa mcm coklat hacks hitam 2 cawan, iaitu selang 1/2 jam secawan. Kemudian ada juga ubat dimasukkan ke rektum dan seterusnya aku dibawa masuk ke bilik yang ada satu mesin macam donut besar (kenyang setaun makan donat ni!). Aku dibaringkan dan aku pun discan. Mula dibahagian thorax ( chest). Selepas tangan aku dimasukkan ubat melalui IV drip, aku discan dibahagian abdomen pula dan ubat ni rasanya panas sekali dan  selepas tu discan di bahagian pelvis. Selepas siap, aku dibenarkan keluar dan sempat berborak dengan seorang makcik yang telah menjalani dialisis selama 10 tahun.10 tahun?masha allah sabarnya makcik ni, dia kelihatan sangat gembira, ramah dan macam-macam cerita dia denganku. Suaminya juga ada menemankannya dan believe it or not; they are the most romantic couple i have ever seen. They are not rich, they are not healthy but yet they are so happy, so content with their life. Bayangkan menaiki motorsikal berulang alik selama 10 taun dari selayang ke serendah (lupa nak cakap, makcik ni xleh berjalan, cemana dia bonceng suaminya,it remains a mystery to me);wish me and abg misai could be happy like them in future insha allah.
Sebelum aku pen -off, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada suami tersayang, encik mazlan musa for being there when i neeed u most, mak yang datang menemankan makcik atun dan anakanak dirumah sehingga terganggu jadual pengajiannya, mak mertua, kakak -kakak, abang-abang, Nurul Aini yang menjadi astro on the go, kawan-kawan yang memberikan sumbangan,yang mendoakan, menziarah di hospital dan dirumah, staf-staf hospital dan semualah..hanya tuhan sahaja yang mampu membalasnya dan moga kalian semua dijauhi dari ujian seperti ini.ameen, ya rabbal alamin
ok folks, dah panjang ni,gerenti dah xlarat baca, see u in nxt post



2 comments:

Kulaan Kuala said...

semoga sentiasa happy dan dipermudahkan urusan,aku belum sempat tgk ko lagi aida,insyaAllah moga peluang tu ada lg nanti..miss u!

ahmad.zafir@gmail.com said...

dok cari waktu yg sesuai nak pi lawat cikgu

saat-saat pertama bergelar ibu

saat-saat pertama bergelar ibu
cinta hati pertama